Substancje E

BENZOESAN POTASU        E 212

Należy do grupy - benzoesanów:

Inne nazwy:

(A)  Potassium benzoate
(F) Benzoate de Potassium

C6H5COOK

FUNKCE:  konserwujące
Sól potasowa kwasu benzoesowego.


WYGLĄD I SMAK:
Proszek barwy białej. Bez zapachu. Smak słodkawy, ściągający.

MA FORMĘ naturalną kwasu benzoesowego, znajduje się w naturze w takich owocach jak np.  żurawina, jeżyna inne ciemnofioletowe - więcej >>> oraz w borówce - więcej>>



ZDROWOTNOŚĆ:  
A.D.I. 0-5 mg/kg masy ciała (łącznie z E 210, E 211, E 212 i E 213).

Benzoesany nie kumulują się w organizmie i są łatwo wydalane z moczem. 
Spożywane w nadmiarze szczególnie w formie benzoesanu sodu (powszechny konserwant żywności), mogą powodować uczulenia u astmatyków i alergików, a u osób wrażliwych na aspirynę - zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Benzoesan sodu (E 211) jest szczególnie powszechny w produktach spożywczych.
Benzoesan potasu (112)  nie ma tak drastycznych właściwości - jest delikatniejszy.
Nie niszczy naturalnej mikroflory jelit, co jest ważne dla zdrowia.
 
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE:
Inhibuje system enzymatyczny komórki drobnoustrojów i ich przetrwalników. Wykazuje optymalne działanie w środowisku kwaśnym (pH 2,5-4) hamując rozwój drożdży i pleśni, mniej skuteczny do bakterii masłowych i octowych, a niemal wcale bakterii mlekowych. Powyżej pH 4,5 ma słabą aktywność. Stosowany do "kwaśnych" produktów żywnościowych, w których warunki rozwoju bakterii są gorsze. Rozpuszczalny w wodzie.
 
STOSOWANIE:
Poniżej 0,08 g/l: Napoje bezalkoholowe typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt kawy.
Poniżej 0,15 g/l: Napoje bezalkoholowe aromatyzowane z wyjątkiem napojów z udziałem mleka
Poniżej 1 g/kg: Pulpy, przeciery owocowe, przetwory: owocowe, pomidorowe i rybne, sosy warzywne i warzywno owocowe. Koncentraty mieszanek zelujących do niskosłodzonych przetworów owocowych. Sałatki warzywno-mięsne, warzywno-rybne, warzywno-owocowe w jednostkowych opakowaniach niehermetycznych do sprzedaży detalicznej. Sosy sałatkowe, majonezy wyłącznie z naturalnymi dodatkami, majonezy niskotłuszczowe. Musztarda. Masło o obniżonej zawartości tłuszczu. Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne. Ekstrakt słodowy stosowany w piekarstwie.
Poniżej 1,5 g/kg: Koncentrat pomidorowy składowany w beczkach jako półprodukt.
Poniżej 2 g/kg: Krewetki gotowane i ich przetwory
ODDZIAŁYWANIE NA ŚRODOWISKO:
Ulega łatwo biodegradacji.