Fruktoza

(A) Fructose
(F) Fruktose
(N) Fruktose, Fruchtzucker
(P) Cukier owocowy
C6H12O6

SUBSTANCJE SŁODZĄCE - Informacje ogólne
 
Jako substancje słodzące określa się naturalne i syntetyczne dodatki do żywności, które mają specyficzny słodki smak o różnym natężeniu. Intensywność słodzenia tych substancji określa się w stosunku do słodkości roztworu wodnego wzorca 10% roztworu cukru (sacharozy), którą przyjmuje się za 1.

Substancje słodzące dzieli się na trzy zasadnicze grupy:

  • Cukry naturalne, głównie glukoza, fruktoza, sacharoza, o intensywności słodzenia od 0,4 do 1,8. Cukry nie są zaliczane do "sensu stricto" dodatków (technologicznych) do żywności, natomiast są traktowane jako substancje dodawane, nie oznaczane symbolem E.
  • Cukry modyfikowane - wielowodorotlenowe alkohole cukrowe o intensywności słodzenia od 0,3 do 1,0.
  • Syntetyczne środki słodzące - słodziki o bardzo wysokiej intensywności słodzenia: od 30 do 4000.

FRUKTOZA - NATURALANA SUBSTANCJA SŁODZĄCA:

Otrzymywana drogą częściowej enzymatycznej hydrolizy inuliny, otrzymywanej metodą ekstrakcji z korzeni cykorii (Cichorium intybus). .
CHARAKTERYSTYKA:
Biały drobnokrystaliczny proszek. Wilgotność <5%. Łatwo rozpuszczalny w wodzie (355g). Słodkość 12,2. Wart. energ. 17,2 KJ (4,1Kcal)/g. W handlu występuje również w postaci syropu o zawartości 75-85% fruktozy.
WŁAŚCIWOŚCI:
Zamiennik cukru. Maskuje gorzki posmak syntetycznych słodzików np. sacharyny lub innych produktów spożywczych. Dobra rozpuszczalność. Obniża temperaturę zamarzania. W podwyższonej temperaturze powoduje nieenzymatyczne zbrunatnienie. 
FRUKTOZA - ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. nie dotyczy - składnik żywności

Korzeń cykorii (Cichorium intybus) wykazuje korzystne działanie w leczeniu dny (skazy moczanowej), reumatyzmu, osłabienia, napięcia mięśni, zapaleń naczyń krwionośnych, kamieni żółciowych, żółtaczki, ognisk zwapnienia, dolegliwości nerek i wątroby, trawienia, czyści krew, usuwa śluz. Zawiera dużą ilość witamin A, B, C, K, P. Pobudza łagodnie wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów, a także zwiększa łaknienie. Ponadto pobudza czynność wątroby, zwiększa nieznacznie ilość wytwarzanej żółci, ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe, stosowany w  wirusowym zapaleniu wątroby oraz działa przeciwbakteryjnie, ma słabe działanie moczopędne.  
ZASTOSOWANIE:
Żywność dla diabetyków, napoje, przeciery, dżemy owocowe, galaretki. wyroby cukiernicze i piekarskie. Nie nadaje się do produktów o długim okresie składowania.
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Wielowarstwowe worki papierowe wykładane polietylenem. Przechowywanie w suchych, chłodnych pomieszczeniach.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie stwarza zagrożeń
ODDZIAŁYWANIE NA ŚRODOWISKO:
Nie stwarza zagrożeń, szybko ulega biodegradacji.
POCHODZENIE:
Enzymatyczna hydroliza inuliny, otrzymywana metodą ekstrakcji z korzeni cykorii. .