Co to jest migrena?

Migrena jest jednym z najczęstszych schorzeń neurologicznych, szacuje się że dotyczy ok. 10-12 % populacji. Występuje 3 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Zazwyczaj rozpoczyna się u osób młodych, często też u dzieci. Częstość i nasilenie napadów może się zmieniać w ciągu życia.

Migrena jest chorobą której dominującym objawem jest napadowy ból głowy trwający od kilku do kilkudziesięciu godzin, na ogół nawracają w nieregularnych odstępach czasu. Ból o dużym natężeniu najczęściej określany jest jako pulsujący, tętniący. Bywa też łagodny lub tak silny że wyłącza całkowicie chorego z życia.
Charakterystyczną cechą migreny jest obecność objawów towarzyszących jak nudności, wymioty zawroty głowy, nadwrażliwość na światło i dźwięk a także na inne bodźce np. zapach. Może wystąpić tzw. aura pod postacią objawów wzrokowych ( mroczki , zygzaki, zaniewidzenie ), czuciowych, zaburzeń mowy czy nawet porażenia. Ból może nasilać się czasie wysiłku fizycznego.
.

Jak powstaje migrena?

Migreny stanowią poważny problem, który należy rozpatrywać bardzo wnikliwie. Doktor Liebeskind na kongresie poświeconym alergologii wygłosił referat, w którym stwierdził, że reakcja alergiczna  na Candida albicans (grzyb), może wystąpić u dowolnego pacjenta i przyczynić się do wywołania migreny. Jako jedną z przyczyn najważniejszych powstawania migreny określił obecność  grzybów w organizmie! Oddziałują one na organizm za pośrednictwem swoich toksyn lub poprzez mechanizm alergiczny. Przykładowo, jeśli ktoś codziennie zjada czekoladę lub pije dużo pasteryzowanego mleka bez żadnych przykrych konsekwencji, to nie powinien sadzić, iż produkt ten nie szkodzi. Przyczyny migreny kumulują się i wybuchają w postaci ataku po zaistnieniu sytuacji stresowej, napięciu psychicznym, zmianie pogody, zmianach hormonalnych  j.w... 
Przy powstawaniu migreny odgrywają dużą rolę różne inne faktory - cecha dziedziczna jak również cykl hormonalny, wiek i regularne przyjmowanie określonych leków. 

W głowie miłośnika sushi z Japonii wykryto tysiące robaków 30.06.2007 >>
 

...

Pan Shota Fujirawa z japońskiej prefektury Gifu bardzo lubił spożywać sushi. Lubił je na tyle, że zawsze się starał, by było jak to tylko możliwe „żywe i świeże”. Lecz w ciągu ostatnich 3 lat zaczęły go męczyć ciężkie bóle głowy, które przypisywał początkowo migrenie i stresowi spowodowanemu pracą. Dopiero wtedy, kiedy nastąpiły zakłócenia funkcji psychomotorycznych, zdecydował zwrócić się do lekarza.

Skanowanie mózgu i rentgen nic nie wykazały.
Jednakże w trakcie uważnego badania skalpu lekarz zaobserwował nieduże ruchy pod skórą. Natomiast w czasie przeprowadzenia anestezji miejscowej lekarze zauważyli małe robaczki wypełzające na zewnątrz. Natychmiast wykonany został poważny zabieg chirurgiczny. Skala zarażenia wprawiła lekarzy w osłupienie!

Więcej o pasożytach w naszym ciele tutaj >>

Przypominamy Wam, drodzy miłośnicy sushi, iż zarówno robaki płaskie, jak i obłe oraz ich jajeczka, które w obfitości występują w każdej rybie, mogą być zabite tylko w trakcie obróbki termicznej lub zamrożenia. Jajka pasożytów w przypadku zamrożenia giną dopiero po tygodniu. Zatem pomyślmy 2 razy zanim następnym razem zjemy sushi!
Żródło po rosyjsku: http://president.org.ua/news/news-121983/

  2   3

Wyślij link do Noni znajomemu/znajomej