
Prywatna galeria z podróży>>
|
NONI - LECZNICZA
ROŚLINA WSZECH CZASÓW
Noni rodzi
owoce cały czas!
Od właścicieli sadów "noniowych" na Tahiti, ku naszemu
zdziwieniu dowiedzieliśmy się, iż dojrzałe owoce
zbiera się już co dwa tygodnie czyli aż 24 razy w roku!
W naturalnych warunkach,
na bogatej w składniki odżywcze wulkanicznej ziemi, na
gałęzi drzewa owocowego Noni znajdują się
jednocześnie kwiaty, owoce niedojrzałe, w połowie dojrzałe -
zielone i
zupełnie dojrzałe - żółte.
Mimo wielu podróży po świecie, tak niezwykłego zjawiska botanicznego nie
spotkaliśmy u żadnej innej rośliny owocującej.
|
 |
.
Łacińska nazwa
Noni
brzmi "morinda citrifolia".
Jest to wiecznie zielony krzew osiągający
wysokość do 3 do 7 metrów, z dużymi ciemnozielonymi, połyskującymi
liśćmi, bardzo pospolity na wyspach Polinezji Francuskiej. Dopóki roślina Noni
ma dużo słońca, jest w
zasadzie niezniszczalna. Często
spotyka się go w pobliżu wulkanów. My na przykład spotkaliśmy wiele
dziko rosnących drzewek noni na plantacji ananasów na wyspie
Moorea. Tam Noni znajduje składniki,
których brak na wyjałowionej przez człowieka ziemi
uprawnej w innych regionach świata. Drzewo Noni jest bardzo odporne na choroby, odznacza
się dużą żywotnością i dożywa późnego wieku - tubylcy
twierdzą, iż żyje dłużej niż człowiek - nawet do 200 lat.
Kwitnie na biało, a dojrzałe owoce
o długości 4 - 12 cm, mają bardzo
nieprzyjemny smak, a po ich otwarciu - również i zapach. Z
uwagi na smak i zapach zbliżony lekka nuta do żółtego sera,
owoc ten potocznie nazwano owocem serowym. Zrozumieliśmy to
głębiej dopiero w momencie osobistego kontaktu z owocem
noni doświadczając jego zapachu, a później smaku z
wyciśniętego surowego soku.
Przykry zapach dojrzałego owocu noni oraz jego smak powoduje,
iż owoce dopiero
wtedy pod wpływem dużej ilości promieni słonecznych, zawierają
największą
ilość wytworzonych w bioflawonoidach witamin - tzw.
antyosksydantów, są podatne do przeróbki i lekko strawne.
Owoc noni Polinezyjczycy spożywają w postaci pieczonej, a
niekiedy solony do smaku, natomiast parzone we wrzątku liście
noni podaje się w postaci sałatki.
 |
W tradycyjnej kuchni, Polinezyjczycy
odciskają prasą sok dojrzałego owocu noni od miąższu i pestek,
podając chorym taki wyciśnięty sok o dość przykrym smaku. Z 4 kilogramów owoców
noni można uzyskać zaledwie 1 litr soku o wyglądzie herbaty (zdjęcie obok).
Wyciskany sok z owocu noni w dawce profilaktycznej
zaleca się podawać w dawce minimum 1/4 szklanki dziennie.
Leczniczo jednak dawkę taką zwiększa się kilkakrotnie aby
uzyskać właściwy efekt działania soku.
Z uwagi na bardzo przykry smak, aby poprawić jego zapach i
smak, wyciśnięty sok Polinezyjczycy mieszają z innymi warzywami np. z
marchewką lub owocami i ziołami, a dalej aby go
tradycyjnie zakonserwować - pasteryzują go. |
Miąższ i pestki służą do produkcji kosmetyków, szamponów i
mydełek. Miąższ dojrzałego owocu zaleca się również nakładać
na rany i oparzenia np. słoneczne, o które łatwo na Polinezji.
Pamiętaj o tym, kiedy będziesz w tych stronach - noni
rośnie tu wszędzie i trzeba tylko sięgnąć po dojrzały owoc.
Szczególnie
wyciąg z pestek owocu noni zawiera silne działanie
regeneracyjne i wspomagające odporność organizmu, dlatego
wykorzystywany jest jako składnik naturalnych antybiotyków
tzw. probiotyków - specjalnych zastrzyków regenerujących
układ immunologiczny i olejów leczniczych na chorą
skórę.
Z uwagi na cenne odżywczo -
lecznicze cechy miąższu i pestek noni, nieliczne - soki z owocu noni, posiadają pełen skład owocu
NONI czyli miąższ, widoczne w gęstym
soku zmielone pestki noni (zawierają probiotyk i kojące
olejki lecznicze) oraz około 80-85% wody.
 |
Taki
gęsty sok jest bogaty w miąższ i zmielone ziarenka pestek będzie
działał silniej niż inne soki, wspomagając leczenie wielu
chorób. Tym bardziej sok z pełnego owocu noni wraz z
miąższem podajemy w dawce profilaktycznej
tylko 30ml, a jak mówią Polinezyjczycy - w dawce
leczniczej kilka razy więcej.
<<
Obok na zdjęciu sok z pełnego
owocu noni (miąższ, pestki i woda), o dobrym smaku - Polinesian NONI.
Nie pasteryzowany - sok nowszej generacji -
liofilizowany. |
Noni z racji swej niezwykłej urody
jako krzew i drzewko, o dużych ozdobnych liściach, stanowi ozdobę
hawajskich ogrodów, owoce rodzi przez cały rok. Zbiera się je
zanim jeszcze dojrzeją i kładzie na słońcu.
Następnie
są one miażdżone
i wyciska się z nich sok stosowany na różne dolegliwości. |





Prywatna galeria zdjęć>> |
|

|
Noni
była od zawsze jedną z najważniejszych i najczęściej
aplikowanych roślin. Okazała się cennym środkiem
leczniczym. Hawajskie legendy pełne są
historii o bohaterach, którzy dzięki tej roślinie przetrwali
okres głodu. [Więcej ]
Jej suszone owoce stymulują aktywność mięśniową, a korzenie działają uspokajająco i znieczulająco. Różne jej części są wymieniane w ok. 40
specyfikach roślinnych: korzenie, kora, liście, owoc, kwiaty
itp...
Ponadto korzenie wykorzystywano do produkcji
żółtego barwnika.
Roślina
ta występuje powszechnie również w Indiach, na Samoa, na
Polinezyjskich wyspach m.in. Tahiti, Bora Bora, Moorea,
w Indochinach i Australii. Znano ją już w starożytności
blisko 6 tys. lat temu -
wzmianki na ten temat znajdują się w pismach sanskryckich.
Zakłada się, iż pierwotnie rosła w południowo - wschodniej Azji, a na wyspy
Polinezji zawędrowała wraz z migrującymi ludami.
Owoc NONI - należy
do rodziny
Rubiaceae
(marzanowate - rodzina roślin należąca do rzędu marzanowców. Liczy ok. 7
tys. gatunków roślin, rosnących głównie w obszarach tropikalnych i
subtropikalnych. [Więcej ]
|
|