Prywatna galeria z podróży>>

NONI - LECZNICZA ROŚLINA WSZECH CZASÓW

Noni rodzi owoce cały czas! 

Od właścicieli sadów "noniowych"  na Tahiti, ku naszemu zdziwieniu dowiedzieliśmy się, iż dojrzałe owoce zbiera się już co dwa tygodnie czyli aż 24 razy w roku!

W naturalnych warunkach, na bogatej w składniki odżywcze wulkanicznej ziemi,  na gałęzi drzewa owocowego Noni znajdują się jednocześnie kwiaty, owoce niedojrzałe, w połowie dojrzałe -  zielone i zupełnie dojrzałe -  żółte. Mimo wielu podróży po świecie, tak niezwykłego zjawiska botanicznego nie spotkaliśmy u żadnej innej rośliny owocującej.

.
Łacińska nazwa  Noni brzmi "morinda citrifolia". Jest to wiecznie zielony krzew osiągający wysokość do 3 do 7 metrów, z dużymi ciemnozielonymi, połyskującymi liśćmi, bardzo pospolity na wyspach Polinezji Francuskiej. Dopóki roślina Noni ma dużo słońca, jest w zasadzie niezniszczalna. Często spotyka się go w pobliżu wulkanów. My na przykład spotkaliśmy wiele dziko rosnących drzewek noni na plantacji ananasów na wyspie Moorea. Tam Noni znajduje składniki, których brak na wyjałowionej przez człowieka ziemi uprawnej w innych regionach świata. Drzewo Noni jest bardzo odporne na choroby, odznacza się dużą żywotnością i dożywa późnego wieku -  tubylcy twierdzą, iż żyje dłużej niż człowiek -  nawet do 200 lat.

Kwitnie na biało, a dojrzałe owoce o długości 4 - 12 cm, mają bardzo nieprzyjemny smak, a po ich otwarciu -  również i zapach. Z uwagi na smak i zapach zbliżony lekka nuta do żółtego sera, owoc ten potocznie nazwano owocem serowym. Zrozumieliśmy to głębiej dopiero  w momencie osobistego kontaktu z owocem noni doświadczając jego zapachu, a później smaku z wyciśniętego surowego soku.
Przykry zapach dojrzałego owocu noni oraz jego smak powoduje, iż owoce dopiero
wtedy pod wpływem dużej ilości promieni słonecznych, zawierają największą ilość wytworzonych w bioflawonoidach witamin -  tzw. antyosksydantów, są podatne do przeróbki i lekko strawne.
Owoc noni Polinezyjczycy spożywają w postaci pieczonej, a niekiedy solony do smaku, natomiast parzone we wrzątku liście noni podaje się w postaci sałatki.

W tradycyjnej kuchni, Polinezyjczycy odciskają prasą sok dojrzałego owocu noni od miąższu i pestek, podając chorym taki wyciśnięty sok o dość przykrym smaku. Z 4 kilogramów owoców noni można uzyskać zaledwie 1 litr soku o wyglądzie herbaty (zdjęcie obok). Wyciskany sok z owocu noni w dawce profilaktycznej zaleca się podawać w dawce minimum 1/4 szklanki dziennie. Leczniczo jednak dawkę taką zwiększa się kilkakrotnie aby uzyskać właściwy efekt działania soku.
Z uwagi na bardzo przykry smak, aby poprawić jego zapach i smak, wyciśnięty sok Polinezyjczycy mieszają z innymi warzywami np. z marchewką  lub owocami i ziołami, a dalej aby go tradycyjnie zakonserwować - pasteryzują go.

Miąższ i pestki służą do produkcji kosmetyków, szamponów i mydełek. Miąższ dojrzałego owocu zaleca się również nakładać na rany i oparzenia np. słoneczne, o które łatwo na Polinezji. Pamiętaj o tym, kiedy będziesz w tych stronach -  noni rośnie tu wszędzie i trzeba tylko sięgnąć po dojrzały owoc.

Szczególnie wyciąg z pestek owocu noni zawiera silne działanie regeneracyjne i wspomagające odporność organizmu, dlatego wykorzystywany jest jako składnik naturalnych antybiotyków tzw. probiotyków -  specjalnych zastrzyków regenerujących układ immunologiczny i olejów leczniczych na chorą skórę.
Z uwagi na cenne odżywczo - lecznicze cechy miąższu i pestek noni, nieliczne - soki z owocu noni, posiadają pełen skład owocu NONI czyli miąższ, widoczne w gęstym soku zmielone pestki noni (zawierają probiotyk i kojące olejki lecznicze) oraz około 80-85% wody.

Taki gęsty sok jest bogaty w miąższ i zmielone ziarenka pestek będzie działał silniej niż inne soki, wspomagając leczenie wielu chorób. Tym bardziej sok z pełnego owocu noni wraz z miąższem podajemy w dawce profilaktycznej tylko 30ml, a jak mówią Polinezyjczycy - w dawce leczniczej kilka razy więcej.
<< Obok na zdjęciu sok z pełnego owocu noni (miąższ, pestki i woda), o dobrym smaku -  Polinesian NONI. Nie  pasteryzowany - sok nowszej generacji -  liofilizowany.

Noni z racji swej niezwykłej urody jako krzew i drzewko, o dużych ozdobnych liściach, stanowi ozdobę hawajskich ogrodów, owoce rodzi przez cały rok. Zbiera się je zanim jeszcze dojrzeją i kładzie na słońcu. Następnie są one miażdżone i wyciska się z nich sok stosowany na różne dolegliwości.







Prywatna galeria zdjęć>>

Noni była od zawsze jedną z najważniejszych i najczęściej aplikowanych roślin.  Okazała się cennym środkiem leczniczym. Hawajskie legendy pełne są historii o bohaterach, którzy dzięki tej roślinie przetrwali okres głodu. [Więcej  ]
Jej suszone owoce stymulują aktywność mięśniową, a korzenie działają uspokajająco i znieczulająco. Różne jej części są wymieniane w ok. 40 specyfikach roślinnych: korzenie, kora, liście, owoc, kwiaty itp...
Ponadto korzenie wykorzystywano do produkcji żółtego barwnika.

Roślina ta występuje powszechnie również w Indiach, na Samoa, na Polinezyjskich wyspach m.in. Tahiti, Bora Bora, Moorea,  w Indochinach i Australii. Znano ją już w starożytności blisko 6 tys. lat temu - wzmianki na ten temat znajdują się w pismach sanskryckich. Zakłada się, iż pierwotnie rosła w południowo - wschodniej Azji, a na wyspy Polinezji zawędrowała wraz z migrującymi ludami.

Owoc NONI - należy do rodziny Rubiaceae (marzanowate - rodzina roślin należąca do rzędu marzanowców. Liczy ok. 7 tys. gatunków roślin, rosnących głównie w obszarach tropikalnych i subtropikalnych.  [Więcej ]

Wyślij link do Noni znajomemu/znajomej