Czy wiesz, że....
... pasteryzacja owocu noni niszczy prokseronazę i nie pozwala na wytworzenie w Twoim organizmie leczniczej kseroniny? 

.

. KSERONINA (xeronina)- odkrycie działania owocu noni

  POLINESIAN NONI
[więcej  ]

Najlepsze naturalne suplementy z owoców noni nie są pasteryzowane, ale poddane technologii liofilizacji!

Dr Ralph Heinicke - wykładowca na Uniwersytecie Wysp Hawajskich, w ciągu wielu lat badań w 1981 roku wyizolował substancję, którą nazwał i w 1983 roku opatentował jako kseroninę. Jako pionier profilaktycznych właściwości noni, odkrył "system kseroniny", który dotyczy połączenia prokseroniny, prokseroninazy (ważny enzym) i innych innych możliwych substancji  biochemicznych, niezbędnych w procesie tworzenia kseroniny. NONI jako bogate źródło tych substancji, może dostarczyć je organizmowi  w postaci naturalnej - prokseronina (enzymy giną pod wpływem działania temperatury np. pasteryzacji) i w ten sposób zwiększyć jego zasoby kseroniny.

Wiele protein może wykonywać swoją pracę tylko dzięki pomocy kseroniny. Dzięki obecności kseroniny w Twoim organizmie,  może się regenerować ciągle ponad 3 miliardy komórek. Np. przy obecności resztek komórek macierzystych trzustki, daje to szanse na ich regeneracje, a tym samym wyleczenie z poważnych chorób m.in. cukrzyca typ I u dzieci oraz w innych chorobach degeneracyjnych np. układu nerwowego. Wieloletnie badania doprowadziły dr Heinicke do przekonania, że prokseronina jako niezbędny prekursor kseroniny, są substancjami kluczowymi w przezwyciężaniu i zwalczaniu podstępnych chorób. Prokseronina występuje w ogromnej ilości tylko w produktach, które nie zostały zapasteryzowane. Zatem uważaj na soki pasteryzowane z noni -  nie będą jej posiadać, gdyż w pasteryzacji ginie niezbędny enzym prokseronaza.

Przed 25 laty dr Heinicke odkrył alkaloid - kseroninę z bromelainy - enzym  proteolitycznym, który znalazł w hawajskim ananasie. Dalsze badania doprowadziły do odkrycia kolejnych cennych składników.
Dr Heinicke był pierwszym badaczem, który zidentyfikował kseroninę jako aktywny, skuteczny i terapeutyczny środek w bromelainie.
Dr Heinicke spostrzegł wkrótce, że kliniczne wymagania i działanie w stosunku do rośliny Noni są podobne jak w stosunku bromelainy. Założył więc, że owoc Noni może mieć w sobie sporą zawartość kseroniny. Przetestował Noni i okazało się jednak, że zamiast oczekiwanej zawartości kseroniny, Noni posiada jakąś jeszcze nie odkrytą substancję bardzo podobna do kseroniny. Udało mu się ja wytrącić i nazwał ją prokseroniną. Dr
_R._Heinicke stwierdził z największym zadziwieniem, iż noni zawiera w sobie 800 razy więcej prokseroniny niż ananas!

Pamiętaj, że prokseronina zamienia się w kseroninę w organizmie tylko w obecności enzymu prokseroninazy. W produktach z NONI poddawanych działaniu temperatur np. pasteryzacja, wszelkie enzymy giną. Proces zamiany prokseroniny w kseroninę w organizmie jest zatem niemożliwy z uwagi na brak enzymu prokseronazy.

Fragmenty z NUTRITION&HEALTH nr31 "Noni  - indiańska morwa" - oprac. prof. dr nauk med. Valeria Sedlak-Vadoc.

Odkrycie kseroniny
Zupełnie nieznana
Fenomen syntezy
Nie ma bez niej życia ani zdrowia
Bardzo ważny związek biochemiczny

.

WWW.NONI.COM.PL

Wyślij link do Noni znajomemu/znajomej