Czy wiesz, że....
... owoc noni zawiera 800 razy więcej prokseroniny niż ananas?.


Prokseronina  (proxeronina) swoje działanie lecznicze zachowuje wyłącznie w liofilizowanym soku z owoców Noni (posiada ja w dużym skoncentrowaniu wyłącznie oryginalny Polinesian Noni)

W  1981 roku dr Ralph Heinicke - wykładowca na Uniwersytecie Wysp Hawajskich, wyizolował  substancję, którą nazwał i w 1983roku opatentował jako kseroninę. Dalsza jego praca po odkryciu w 1983 roku prokseroniny, prokseronazy i serotoniny jako niezbędnych składników potrzebnych do syntezy  i wytworzenia w organizmie kseroniny, polegała na znalezieniu naturalnego i bogatego w nie źródła. W swoich badaniach dr Heinicke odkrył, że właśnie naturalny niepasteryzowany sok z noni   zawiera duże ilości prekursora kseroniny nazwaną przez niego „prokseroniną”. Odkrył później, że pewne komórki w ludzkich jelitach wydzielają serotoninę, która w reakcji z prokseroniną pochodzącą z owoców Noni w krwiobiegu przeobraża się w czystą kseroninę. Krótko mówiąc, dr Heineke odkrył, że przy pobraniu prokseroniny pochodzącej z wyżej wspomnianego owocu, ludzki organizm zostaje zaopatrzony w kseroninę, która później usilnie zwalcza wszelkiego rodzaju choroby i dolegliwości w naszym organizmie. Wyniki badań nad morinda citrifolia przeszły najśmielsze oczekiwania dr Heinicke - stwierdził on, iż  noni  zawiera w sobie 800 razy więcej prokseroniny niż ananas!
.

Pewien szczególny enzym - prokseronaza, znaleziony w naturalnym niepasteryzowanym owocu noni, uaktywnia się w jelicie zmieniając prokseroninę w czystą kseroninę. W wyniku współdziałania bio-składników:  prokseroninyprokseronazy i serotoniny jako kafaktorów niezbędnych do biosyntezy i wytworzenia się w organizmie (szczególnie w jelicie), może dojść do wytworzenia się kseroniny. Zgodnie z teorią dr Heinicke, uwolniona kseronina działa w istocie na poziomie molekularnym, naprawiając uszkodzone komórki. Jeśli sok z Noni zostanie zapasteryzowany, równocześnie dojdzie do całkowitego zniszczenia niezwykle ważnego enzymu - prokseronazy. Bez obecności prokseronazy nie dojdzie w naszym organizmie do przemiany prokseroniny w kseroninę. Dlatego tak bardzo ważne znaczenie posiada unikanie pasteryzacji soku z Noni i umiejętny dobór do celów leczniczych wyłącznie liofilizowanego soku z owocu Noni w postaci żywego - surowego soku.
Dalsze badania wykazały niezwykle ważną dla życia i zdrowia rolę nowo odkrytego związku - kseroniny. 

.
Aby prokseronina i inne ważne składniki morinda citrifolia mogły dotrzeć do jelita grubego i wniknąć tam do wnętrza ciała, musi ona najpierw przejść przez pierwszą ważną przeszkodę - przez żołądek.
W żołądku wraz z wydzielaniem się soków trawiennych, przyjmowane przez usta pożywienie rozkładane jest na części składowe. Jeśli delikatny enzym proteolityczny  - prokseronaza będzie tam zbyt długo,  rozpadnie się a tym samym stanie się dla systemu przemiany materii całkowicie bezużyteczny jako stopień wstępny, niezbędny do syntezy kseroniny.  Jak temu zapobiegać?

Rozwiązaniem najprostszym jest stosowanie kapsułek liofilizowanego noni np. Polinesian NONI, dzięki czemu kwas żołądkowy nie będzie mógł zniszczyć cennych składników biologicznie czynnych noni. Również w przypadków wrzodów lub rak żołądka, bardziej wskazane są kapsułki niż sok.
Jeśli jednak masz problemy z chorobami układu trawienia, rak śluzówki jamy ustnej, przełyku, krtani lub jelita, wskazany jest bardziej sok. Sok Polinesian Noni należy pić zawsze rano - na czczo! W porze obiadowej lub kolacji, Polinesian Noni stosujemy minimum 30 minut do godziny przed planowanym posiłkiem - jednak nie wcześniej niż dwie godziny po wcześniejszym śniadaniu lub obiedzie.

Prokseronina dostarczona z pokarmu - Polinesian Noni - jest głównie magazynowana w wątrobie. Mniej więcej co dwie godziny mózg wysyła sygnał do wątroby, aby uwolnić pewną niewielką ilość prokseroniny. Dla przykładu w stanach zapalnych do chorych miejsc cieknie z naczyń krwionośnych prokseronina i zostaje przetworzona w komórkach na kseroninę. Poszczególne organy ciała  wysyłają informację o przysłanie im  potrzebnej ilości prokseroniny zmagazynowanej w wątrobie, aby wyprodukować z niej kseroninę
 Według teorii dr Heinicke, najnowsze badania przeprowadzone we Francji  pokazały też, że to skuteczne działanie uśmierzające ból jest wynikiem prokseroniny w Noni. Wysoka zawartość prokseroniny w Noni może udostępnić i zapewnić organizmowi całkowite jego zapotrzebowanie na kseroninę, która likwiduje wszelakie bóle, artretyzm, powoduje szybsze gojenie się ran, zwichnięć i złamań.

Dr. Heinecke wskazuje na to, że ludzie żyjący w niewielkim tylko stresie, określani jako happy go-lucky -typ produkują dla swojego organizmu optymalną dawkę kseroniny.
Dr Heincke mówi dalej: „Na nieszczęście stwierdzono również, że z upływem lat  ludzki organizm produkuje coraz mniej kseroniny. Wynika z tego, że każda forma stresu, przeziębienia, skaleczenia, jakiekolwiek psychiczne obciążenia jeszcze bardziej obniżają poziom kseroniny w ludzkim organizmie. Prowadzi to oczywiście do daleko idącego osłabienia ludzkiego ciała."
W związku z tym, jeżeli w pożywieniu nie dostarczymy odpowiedniej ilości prokseroniny - nasz organizm nie będzie mógł funkcjonować prawidłowo, gdyż tylko przy jej współdziałaniu, organizm jest w stanie wyprodukować odpowiednie ilości kseroniny.
Dr Heinicke twierdzi na przykład, że spożywana w soku z Noni prokseronina, jest dosłownie najlepszym i najskuteczniejszym środkiem leczniczym w leczeniu uzależnienia od narkotyków, bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Po zażyciu prokseroniny w przeciągu kilku dni na skutek działania syntezy i wytworzenia kseroniny, organizm kieruje ją do mózgu. Budują się nowe komórki.
Dr Heinicke doszukał się także zależności pomiędzy prokseroniną, a uzależnieniem od nikotyny i stwierdził: „Każdy może zostać w przeciągu maksymalnie 3 dni wyleczony z tego nałogu na podstawie tych samych reakcji, co w przypadku odnawiania komórek w mózgu narkomana."

.1    2 

Wyślij link do Noni znajomemu/znajomej